Havdhemboken

Reklam Havdhemboken 150 01

En andra bok om Havdhem.

Så äntligen har den kommut ut. 
Priset är 400:-
För mer info klicka här.

Bilder - Gotland

wallpaper-1680x1050-05.jpg

Bilder - Växter

wallpaper-1680x1050-18.jpg

Rubrik snygg text-01

I PhotoShop är det ganska lätt att göra snygga texter. - Så här gör man -
Man tar ett “nytt papper” och gör den så stor man vill ha den. Till det här experimentet har jag valt Bredd 400 och höjden 100. Den ska ju få rum på den här sidan.
Därefter väljer jag Text-verktyget = T (som bör finnas någon stans till vänster på ditt skrivbord) och klickar till på pappret där jag vill att texten ska skrivas. Textverktyget har ett “fönster” som fås fram om man klickar på “Fönster” i rullgardinsmenyn högst upp och väljer “Tecken”. Då kommer den att visas till höger på skrivbordet och se ut så här. (Det är möjligt att den redan från början finns synlig på ditt skrivbord).

ph-hjalp-06Jag väljer “Typsnitt” genom att klicka där jag markerat “Grönt”. Det går när som helst under hela processen att ändra till ett annat typsnitt om man vill. Sedan väljer jag “Storlek” genom att klicka där jag markerat med “Rött” och sedan bör du, när du gör denna typ av texter, välja “Rundad” som jag har markerat med “Rosa”.
När du skrivit in texten klickar du på den här symbolen ph-hjalp-07som du bör ha någonstans till vänster skrivbordet. Sedan kan du testa med att klicka på olika typsnitt och olika storlekar och se vad som händer på skärmen. Du ska oxå veta att du inte är bunden till de storlekar so PhotoShop har som val utan du kan i den rutan skriva in vilken storlek som helst.

2009-blogg-text-01Här har jag valt en lite ojämn rolig text. Sedan går jag in på “Lager” (Nere i högra hörnet) och ställer mig på textlagret – Se “Grön” markering nedan. Klicka sedan på symbolen som här nedan är markerad med “Rött” (Det kanske inte står ettfx utan bara ett f.) “Lagerstil”.

ph-hjalp-10Här får du några val och välj då “Övertoningsövertäckning”. Det spelar egentligen inte någon roll vilken av alternativen du väljer – För väl inne i denna meny kan man alltid välja något annat.
Upp på skärmen bör nu denna dialogruta dyka upp.

 

Råkar denna dialogruta hamna rakt över texten så klicka till på den blå randen upptill på dialogrutan där det står “Lagerstil” och håll ner vänster musknapp och “Dra” dialogrutan åt sidan så du kan se texten under.
Klicka på texten “Övertoningsövertäckning” och då bör din dialogruta se ut som min.

 

 

ph-hjalp-02ph-hjalp-04

ph-hjalp-03ph-hjalp-11Klicka nu där jag markerat med “Rosa” och upp bör en ny dialogruta dyka upp.

Här finns en hel del olika alternativ och
om du klickar på “Pilknappen” som är “Brandgul” markerad så kan du få fler alternativ - Välj någon eller alla jag markerat. -
Det finns massor med olika sidor på nätet där man kan ladda ner fler effekter, men det går jag inte in på just nu.
Återgå till bilden ovan och klicka på någon av dom färgade fyrkanterna och se vad som händer med din text.
När du är klar klicka på OK.
Testa även dom andra funktionerna som vinkel mm.

Nästa steg att lägga in en kantlinje på texten (om du nu vill ha det – men testa i alla fall för att se hur en kantlinje kan förändra texten). Klicka där jag har markerat med rött.

Testa även på de andra funktionerna jag markerat och se vad som händer. En i taget – Klicka och se.
Nu går vi vidare till “Skugga”.
Här kan du lägga en skugga på texten – Och ha olika styrka på skuggan och även olika avstånd.
Samma här som förut – Klicka och se vad söm händer med texten.

ph-hjalp-14ph-hjalp-12

Testa även att klicka på “Stilar” där “Pilen” visar. Här under finns en hel del olika alternativ till. När du val någon av “Stilarna” så kan du i gå in under tex skugga – ramlinje osv och ändra de olika bitarna. – När du anser att du är klar – Klicka på OK.

2009-blogg-text-02ph-hjalp-06

Jag hade ju valt detta typsnittet, men ville ha ett annat så jag gick upp till tecken och ändrade typsnittet.

Till detta. 2009-blogg-text-03

2009-blogg-text-04Sedan gick jag tillbaka till Lagerstilarna och valde en annan stil under “övertoning”. - Och så här blev det.

Det är bara att trixa runt – Så ha det kul.